Alle teksten de baas! Begrijpend lezen voor groep 5 t/m 8

Begrijpend lezen is een vak dat je eigenlijk altijd en overal nodig hebt. Op school maak ook in je verdere  leven. Op de middelbare school, waar je veel leerstof zelfstandig moet verwerken, is het een must. Maar ook bij rekenen heb je het nodig, denk maar aan de redactiesommen.

Toch hebben veel kinderen moeite met het goed lezen en begrijpen van teksten. Ze missen ervaring met lezen, kennen niet de betekenis van alle woorden of laten hun fantasie met ze aan de haal gaan-waardoor ze er van alles bij verzinnen wat helemaal niet in de tekst staan.

Bij de training 'Alle teksten de baas', leren kinderen structuren en verbanden in de tekst herkennen. Door te werken volgens een vast stappenplan leren ze iedere tekst systematisch aan te pakken. Er is aparte aandacht voor het maken van Cito-teksten.

 

De inhoud van de training

 

Tijdens deze training leer je in 6 stappen hoe je een tekst kunt lezen zodat je hem ook begrijpt en onthoudt. Zodat je er vragen over kunt maken en de inhoud later nog na kunt vertellen.

Aan bod komen onder andere:

  • Jezelf vragen stellen om tot meer inzicht te komen.
  • Werken met kleuren en plaatjes.
  • Mindmappen.
  • Signaalwoorden.
  • Verbanden leggen.
  • Vergroten van de woordenschat.
  • Oefenen met synoniemen.
  • Oefenen met teksten op de manier waarop CITO dat ook doet, zodat de manier van vragen vertrouwd wordt.

De training is afwisselend opgebouwd. Er worden uiteraard teksten gelezen en vragen gemaakt, maar we gaan ook bewegen en leerzame spelletjes doen. Er wordt ook huiswerk meegegeven. 

Wat vinden anderen?

“Manon heeft onze zoon Joep (8) ontzettend goed geholpen om beter uit de voeten te kunnen met begrijpend lezen. Joep wist niet goed hoe hij aan de slag moest met teksten en daarbij behorende vragen. Manon heeft Joep een aantal truukjes  (strategieën) aangeleerd om hem te helpen niet in een tekst te “verdrinken” en stap voor stap de tekst de baas te worden. Manon legde al snel de vinger op de zere plek en gaf ook extra tips voor materiaal dat thuis spelenderwijs kon worden aangereikt.

 

Als ouders hebben wij Manon leren kennen als een heel prettig persoon die goed meedacht en adviseerde over de dingen waar Joep moeite mee heeft en ook bereid was om daar verder in mee te denken en een en ander te analyseren. Manon begeleidde Joep op positieve en vrolijke wijze en gaf hem zelfvertrouwen. 

Mocht je een kind hebben dat op school misschien niet de aandacht krijgt die het nodig heeft dan raad ik de begeleiding van Manon van harte aan!”

 

Praktische informatie:

Het hele traject bestaat uit de volgende onderdelen:

-1 gratis en vrijblijvend intakegesprek met de ouders

-6 lessen van een uur

- werkmap 

-2 keer telefonisch overleg gedurende de training (meestal na de 3e en de 6e bijeenkomst)

 

De kosten bedragen €60,00 per uur. Voor de groepstraining ( bij 2 of meer deelnemers) bedragen de kosten voor het hele traject €210,00. 

 

 

 

 

Wil je je kind opgeven of meer informatie over deze leuke en leerzame training? Dan kan je hier je gegevens achterlaten en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.