Alle teksten de baas! Begrijpend en studerend lezen voor de onderbouw van het VO.

Begrijpend lezen is een vak dat je eigenlijk altijd en overal nodig hebt. Op school maak ook in je verdere  leven. Op de middelbare school, waar je veel leerstof zelfstandig moet verwerken, is het een must. 

Toch hebben veel leerlingen moeite met het goed lezen en begrijpen van teksten. Ze missen ervaring met lezen, kennen niet de betekenis van alle woorden of laten hun fantasie met ze aan de haal gaan-waardoor ze er van alles bij verzinnen wat helemaal niet in de tekst staan.

Bij de training 'Alle teksten de baas', leren kinderen structuren en verbanden in de tekst herkennen. Door te werken volgens een vast stappenplan leren ze iedere tekst systematisch aan te pakken. Er is ook aparte aandacht voor het studerend lezen.

 

De inhoud van de training

 

Tijdens deze training leer je in 6 stappen hoe je een tekst kunt lezen zodat je hem ook begrijpt en onthoudt. Zodat je er vragen over kunt maken en de inhoud later nog na kunt vertellen.

Aan bod komen onder andere:

  • Jezelf vragen stellen om tot meer inzicht te komen.
  • Werken met kleuren en plaatjes.
  • Mindmappen.
  • Signaalwoorden.
  • Verbanden leggen.
  • Vergroten van de woordenschat.
  • Oefenen met synoniemen.
  • Oefenen met teksten lezen als voorbereiding voor een toets.

De training is afwisselend opgebouwd. Er worden uiteraard teksten gelezen en vragen gemaakt, maar de werkvormen zijn divers om het interessant te houden. Er wordt ook huiswerk meegegeven.

Praktische informatie:

De training kan in een groep en individueel gevolgd worden. Wat daarbij de beste keus is, is per kind en situatie verschillend. Een paar keer per jaar start er een groepstraining. De data hiervoor kun je vinden op de website of in de nieuwsbrief. De training kan op de praktijk gevolgd worden of onder schooltijd, mits school hier de mogelijkheid toe geeft, op school. Individueel is de training ook heel goed online te volgen. 

Het hele traject bestaat uit de volgende onderdelen:

-1 gratis en vrijblijvend intakegesprek met de ouders

-6 bijeenkomsten van anderhalf uur in een groepje van minimaal 2 en maximaal 5 leerlingen. 6 sessies van een uur bij een     individueel traject. 

- werkmap 

-2 keer telefonisch overleg gedurende de training (meestal na de 3e en de 6e bijeenkomst)

 

De kosten voor de groepstraining zijn €270,00 en voor een individueel traject €360,00. Dit mag in termijnen betaald worden. Als de training op school plaatsvindt dan breng ik €5,00 reistijd per keer in rekening.

 

 

Wil je je zoon of dochter opgeven of meer informatie over deze leuke en leerzame training? Dan kan je hier je gegevens achterlaten en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.