Verhaaltjessommen maken

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 08:56

Veel kinderen vinden het moeilijk: verhaaltjes  of redactie sommen. Wat deze sommen zo lastig maakt, is dat de opgave "verpakt" zit in een tekst of verhaaltje. Uit dit verhaaltje moet je kind dan zelf opmaken wat er van hem gevraagd wordt, welke informatie daarvoor relevant is en welke som het daarvoor moet uitrekenen.

Een voorbeeld van een verhaaltjes - of redactie som is:

"Piet heeft 9 appels. Hij wil deze verdelen tussen hemzelf en twee vrienden. Hoeveel appels krijgt ieder?"

 

Maar het kan ook veel ingewikkelder. In groep 7 en 8 moet je kind sommen maken met veel langere teksten-waar ook veel informatie in staat die het helemaal niet nodig is voor het oplossen van de som- grafieken, tabellen en opdrachten met deelopgaven, waarbij je een antwoord van een vorige som nodig hebt om de nieuwe opgave te kunnen maken.

 

Best ingewikkeld, zeker voor kinderen die moeite hebben met lezen, wat chaotisch zijn of moeite hebben om veel verschillende dingen tegelijk te onthouden. Zeker voor deze kinderen is hun kladblok bij het maken van redactiesommen, hun beste vriend. Met kladpapier kun je je gedachten structureren en zo raak je minder snel de draad van het verhaal kwijt. Bij het maken van de Cito-toets is het toegestaan om een (leeg) kladblok erbij te gebruiken. Dus dit is een prima hulpmiddel.

 

Maar als bij alles, ook het werken met kladpapier is een vaardigheid die je moet leren en oefenen. Voor het maken van redactiesommen heb ik een schema gemaakt dat je kan helpen als je hier samen met je kind mee aan de slag wilt. Onder aan de pagina heb ik het schema ook als pdf bestand toegevoegd, zodat je het makkelijk kunt uitprinten. 

 

Met dit schema leert je kind stap voor stap zijn gedachten uitwerken op het kladpapier en het goede antwoord op de som vinden.

 

Op internet zijn veel sites te vinden met redactiesommen, die je kunt gebruiken. www.redactiesommen.nl vind ik een prettige site. Je kunt hier sommen op het niveau van je kind kiezen en zowel online oefenen als werkbladen uitprinten.

 

Veel succes met oefenen!

Manon

Download hier de printversie van het stappenplan:

REDACTIESOMMEN FORMAT
Word – 13,1 KB 223 downloads

Werkboek Redactiesommen Stap voor Stap

geschikt voor thuis, op school en in de RT-praktijk. Met dit werkboek oefen je de stappen voor het maken van een redactiesom echt in. Daarnaast krijg je via de downloadpagina elke maand nieuwe werkbladen en spellen om nog meer mee te oefenen. 

Heeft je kind wat meer ondersteuning nodig bij deze sommen? De training Redactiesommen Stap voor Stap wordt regelmatig door En Route gegeven. 

Ben je onderwijsprofessional ( leerkracht of met een eigen praktijk) en wil je deze training ook zelf geven? Klik dan hier!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.