Hoe werk je met de "Stap voor Stap" werkboeken?

Bij het maken van de werkboeken had ik voor ogen dat iedereen met de werkboeken zou moeten kunnen werken. Zowel ouders die thuis zelf extra willen oefenen met hun kind als ervaren leerkrachten en RT-ers wilde ik een manier aanreiken waarmee ze snel en gericht een rekenonderdeel kunnen aanpakken. Daarnaast moest de methodiek gebruikt kunnen worden naast de reguliere methode en vervolgens ook toegepast kunnen worden op de sommen die gemaakt worden in die methode. Hoe werkt dit nu in de praktijk?

Lees meer »

Het vinden van de rekeninformatie in een redactiesom

Niks zo gevaarlijk als een basisschoolleerling met een markeerstift. Nou niet helemaal, maar je ziet voor je wat er bij een goed deel van de leerlingen gebeurt. Markeren met zo'n stift is gewoon te leuk. En voor je het weet is de hele bladzijde fluor-roze of gierend-geel. Dat moet dus anders.

Lees meer »

Redactiesommen - een vaak vergeten stap

"Juf, ik snap deze niet. Het goede antwoord staat er niet bij.." Ze kent me al even - dus eigenlijk weet ze al wat ik ga vragen. "Wat is de vraag?", antwoord ik dan ook. "Ehm...ja, hoeveel vierkante me....oohw, wacht even, ik weet het al! Ik was vergeten om te rekenen."

Lees meer »

Wil je mijn kind helpen met haar concentratie?

Natuurlijk wil ik dat. Concentratie is alleen een ontzettend containerbegrip. Zelden is het zo simpel als dat een kind "gewoon moet leren haar hoofd erbij te houden". Er kunnen heel veel redenen zijn waarom het je kind niet lukt om aan het werk te gaan en te blijven. Hieronder benoem ik er een aantal.

Lees meer »

"Mijn dochter praat zo lelijk over haar broer."

Hoe graag je het ook zo willen, broers en zussen die samen spelen, voor elkaar opkomen en geen ruzie maken is niet vanzelfsprekend. Daar staat ook de andere kant tegenover. Broers en zussen die elkaar kwetsen en fysiek pijn doen is ook niet iets wat "er gewoon bij hoort". Thuis is de plek waar je leert om voor jezelf op te komen, je grenzen aan te geven, ruzie te maken en het weer goed te maken. En dat leren gaat met horten en stoten. Je eigen aandeel zien in een ruzie is ook iets wat je moet leren. 

Lees meer »

Vakantie- en inpakstress? Ken jezelf!

Helemaal geen gek idee natuurlijk. Hoe heerlijk is het om voor je op vakantie gaat eerst een paar dagen vrij te hebben, zodat je echt ontspannen aan je vakantie kan beginnen. Maar zo werkt het natuurlijk niet voor iedereen, vakantiedagen zijn schaars en die wil je optimaal benutten. Tegelijk wil je ook ontspannen op vakantie. Wat helpt?

Lees meer »

Straffen en boos worden? Het kan anders!

Tijdens een ouder gesprek kwam het onderwerp ter sprake. De ouders hadden zich er wel al in verdiept. En gelezen dat belonen vaak beter werkt. Maar hoe dan? "Ik kan toch moeilijk elke keer dat hij iets normaal vraagt een cadeautje gaan geven? Dat vind ik zo overdreven!" En dat is het ook natuurlijk. Tegelijk voelde de manier waarop het nu ging ook niet goed. Toch vaak "schreeuwen" en straf. We zijn samen gaan nadenken over alternatieven, en kwamen hier uit.

Lees meer »

Tips voor als je je kind wil helpen met schoolwerk

Daar zit je dan-met je goeie gedrag- klaar om je kind te helpen met school. Lekker kopje thee en een koekje erbij. Maar het gaat niet zoals je verwacht. De stemming is stroef, je kind zit volledig in de weerstand en jij begint ook aardig je geduld te verliezen. Wat is er aan de hand? En hoe los je het op?

Lees meer »

Wat als je eigen moeilijke emoties in de weg zitten

We krijgen best een boel over ons heen op het moment. Storm Eugenie, een gijzeling en nu zelfs een oorlog. En dat terwijl we allemaal nog bij aan het komen zijn van Corona. De beelden die we zien op het nieuws, de berichten die we horen. Dat doet wat met je. Angst, boosheid een gevoel van onrust, vermoeidheid. Allemaal heel normale reacties op wat we nu allemaal zien en horen. 

Lees meer »