Welke stappen kun je in de groepen 1 t/m 4 zetten om het formele werken met redactiesommen in de bovenbouw tot een succes te maken?

De werkboeken Redactiesommen Stap voor Stap beginnen niet voor niks bij groep 5. Er wordt vanuit gegaan dat een kind kan lezen en tot op zekere hoogte abstract kan denken. Beide verwachtingen zijn niet reëel voor de groepen 1 t/m 4. Daar is dus een andere aanpak nodig. Eén waarbij je opbouwt naar het formele en abstracte werken in de bovenbouw.
Speel het na
Met jonge kinderen speel je de rekenproblemen na. Bijvoorbeeld: 3 vogels zitten op een tak er komen twee vogeltjes aanvliegen die gaan ook op de tak zitten. hoeveel vogels zitten er nu op de tak?
Laat de kinderen het uitspelen in de kring of tijdens de instructie. 3 kinderen zitten op de bank er komen er 2 bij.
Of zet een vaas met bloemen neer. Hoeveel bloemen zijn er? Laat een kind er 3 bloemen uithalen. Hoeveel bloemen zijn er nu?
Hier kun je de hele kleuterbouw en een goed deel van groep 3 mee doorgaan.
Met concreet materiaal
Met kinderen die de eerste stap goed begrijpen kun je de overstap gaan maken naar concreet materiaal. Blokjes, MAB materiaal enzovoorts. De bloemen zijn geen echte bloemen meer maar worden gerepresenteerd door het materiaal. nadat je het hebt voorgedaan geef je alle kinderen materiaal in hun handen. Zo doet iedereen mee. Laat de sommen na leggen.
Representatie of rekentekening
Als kinderen deze stap goed beheersen, maak je de stap naar het werken op papier. De blokjes worden vierkantjes of rondjes op papier. Je leert je kinderen een som om te zetten in een rekentekening. Vanuit die tekening reken je de som uit. Dit kan bijvoorbeeld ook door de situatie te representeren op een getallenlijn.
De stap naar een abstracte som
Als dit goed lukt kun je met de leerlingen die hier aan toe zijn de formele som gaan afleiden van de tekening of vanuit het MAB-materiaal. Wat heb ik gedaan? Ik haalde blokjes weg, dus daar hoort een minsom bij. Als ik blokjes bij doe, dan hoort daar een plussom bij. Laat je leerlingen die som verwoorden en let hierbij goed op de volgorde van de getallen. Te veel zwakke rekenaars verwisselen de getallen in een som, wat later allerlei problemen geeft.
Bijvoorbeeld:
Er liggen 7 koekjes op een bord. Pia pakt er 3 weg. Hoeveel koekjes zijn er nog?
De som die hier bij hoort is natuurlijk 7 - 3. Veel zwakkere rekenaars hebben echter de betekenis van de positie van de getallen niet door en denken dat 3 - 7 hetzelfde is. Dit is het moment om dit goed aan te leren.
Reactie plaatsen
Reacties