Veel kinderen vinden het moeilijk: verhaaltjes of redactie sommen. Wat deze sommen zo lastig maakt, is dat de opgave "verpakt" zit in een tekst of verhaaltje. Uit dit verhaaltje moet je kind dan zelf opmaken wat er van hem gevraagd wordt, welke informatie daarvoor relevant is en welke som het daarvoor moet uitrekenen.
Een voorbeeld van een verhaaltjes - of redactie som is:
"Piet heeft 9 appels. Hij wil deze verdelen tussen hemzelf en twee vrienden. Hoeveel appels krijgt ieder?"
Maar het kan ook veel ingewikkelder. In groep 7 en 8 moet je kind sommen maken met veel langere teksten-waar ook veel informatie in staat die het helemaal niet nodig is voor het oplossen van de som- grafieken, tabellen en opdrachten met deelopgaven, waarbij je een antwoord van een vorige som nodig hebt om de nieuwe opgave te kunnen maken.
Best ingewikkeld, zeker voor kinderen die moeite hebben met lezen, wat chaotisch zijn of moeite hebben om veel verschillende dingen tegelijk te onthouden. Zeker voor deze kinderen is hun kladblok bij het maken van redactiesommen, hun beste vriend. Met kladpapier kun je je gedachten structureren en zo raak je minder snel de draad van het verhaal kwijt. Bij het maken van de Cito-toets is het toegestaan om een (leeg) kladblok erbij te gebruiken. Dus dit is een prima hulpmiddel.
Maar als bij alles, ook het werken met kladpapier is een vaardigheid die je moet leren en oefenen. Voor het maken van redactiesommen heb ik een schema gemaakt dat je kan helpen als je hier samen met je kind mee aan de slag wilt. Onder aan de pagina heb ik het schema ook als pdf bestand toegevoegd, zodat je het makkelijk kunt uitprinten.
Wil je meer gestructureerd aan de slag met het oefenen van redactiesommen? Dan is dit werkboek wellicht een idee: Redactiesommen Stap voor Stap voor groep 7 en 8, oefent met leuke werkbladen, oefeningen en duidelijke uitleg de verschillende stappen echt in.
Download hier het stappenplan:

Met dit schema leert je kind stap voor stap zijn gedachten uitwerken op het kladpapier en het goede antwoord op de som vinden.
Op internet zijn veel sites te vinden met redactiesommen, die je kunt gebruiken. www.redactiesommen.nl vind ik een prettige site. Je kunt hier sommen op het niveau van je kind kiezen en zowel online oefenen als werkbladen uitprinten.
Veel succes met oefenen!
Manon
heeft je kind meer hulp nodig met deze sommen?
regelmatig wordt er ook een training "Redactiesommen Stap voor Stap" verzorgd. Ben je onderwijsprofessional ( leerkracht of met een eigen praktijk) en wil je de training Redactiesommen Stap voor Stap zelf geven? Dat kan! Alle informatie vind je hier.

Werkboek Redactiesommen Stap voor Stap voor groep 7 en 8
In dit werkboek, voor groep 7 en 8 van de basisschool, leren kinderen stap voor stap zelfstandig redactiesommen maken. Met verschillende werkvormen en een helder stappenplan is het geschikt voor thuis, op school en in de RT-praktijk.
Voor alle kinderen is het een spannende tijd: de overstap naar de brugklas. Sommige kinderen kunnen daar wel een extra steuntje bij gebruiken. De online training "Slim! Naar de brugklas" helpt hierbij.
Reactie plaatsen
Reacties