Faalangst krijg je niet van een toets!

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 13:28

Nee, echt niet. Ook al denken veel mensen dat zij stress krijgen van toetsen, wedstrijden, onbekende mensen, op het podium staan of het moeten houden van een spreekbeurt. Het zijn niet deze situaties die de stress veroorzaken. Denk maar eens logisch na...als dat zo was dan zou bij iedereen die een toets moest doen of een presentatie moest houden het angstzweet uitbreken. Maar dat is niet zo, sommige mensen genieten er zelfs van.

Stress is een reactie van ons lichaam op gevaar. En bij gevaar willen we vechten of vluchten. Dat is wat de onrust in je lichaam veroorzaakt tijdens een toets. Maar bij een toets zijn we niet echt in gevaar, waarom krijgen sommige mensen dan toch die hevige reactie?

Faalgedachten

Het grote verschil tussen iemand die rustig en geconcentreerd zijn toets kan maken en iemand die totaal in paniek raakt bij het horen van het woord "toets' is...hoe zij denken over de toets. Zet de volgende twee gedachten maar eens naast elkaar. Je zou ze allebei kunnen hebben bij het maken van een rekentoets, maar de effecten die ze op je lichaam hebben zijn heel verschillend.

 

  1. "Ow nee, ik weet deze vraag niet. Wat nu als ik er nog meer niet weet.? Dan krijg  ik vast een slechte beoordeling en heb ik weer een slecht cijfer op mijn rapport voor rekenen"
  2. "Oei, deze som weet ik even niet. Ik sla hem even over. dan maak ik eerst de rest. Ik heb goed geleerd voor de toets dus misschien herinner ik me het straks weer. "
 
Het verschil zal duidelijk zijn. Het kind wat het lukt om te denken op manier 2, zal niet in paniek raken en kan rustig en geconcentreerd zijn toets afmaken. Maar gedachte 1 veroorzaakt een heleboel spanning, die best eens kan veroorzaken dat het niet meer lukt om voldoende concentratie voor de rest van de toets op te brengen.
 
Wat we voelen wordt veroorzaakt door wat we denken. Niet andersom. In de psychologie en hulpverlening wordt dit samengevat in het GGGGG-schema.
 
 

Dezelfde gebeurtenis maar met een andere gedachten. Dat kan een enorm verschil maken!

Daag je gedachten uit..

De kunst is dus om te zorgen dat je dingen denkt die je rustig maken en geen dingen te denken waar je stress van krijgt. Dat is nog makkelijker gezegd dan gedaan. Maar, met wat oefening, kan je dat zeker wel leren. Eén van de manieren waarop je je negatieve gedachten te lijf kunt gaan is door je "faalgedachten" eens kritisch onder de loep te nemen. Klopt het wel wat je denkt? Is het reëel of misschien wel erg overdreven? Is het altijd waar, of alleen maar soms? Stel je voor dat een vriend  jouw gedachten hardop zou zeggen; wat zou je tegen die vriend zeggen? Zou je zeggen: "Dat klopt helemaal, als je een slecht cijfer haalt voor rekenen, ben je een loser', of zou je je vriend vertellen dat een slecht cijfer voor rekenen niet het einde van de wereld betekent?

 

Als je je faalgedachten kritisch bekijkt kom je er waarschijnlijk achter dat een heleboel van de dingen die je denkt, niet kloppen, zwaar overdreven of helemaal niet aardig voor jezelf zijn. En als je je dat realiseert ben je alweer een stukje op weg bij het leren omgaan met je faalangst en is die toets de volgende keer misschien helemaal niet zo eng meer

 
 
 

Faalangst echt aanpakken? Dat kan met de faalangst training "Koele Bikkels" voor kinderen van 8 tot 16 jaar. De training kan in een groep gevolgd worden maar ook individueel. Alle informatie vind je achter deze link.

 

Omgaan met emoties is iets wat je moet leren. In deze 1 á 1,5 uur durende workshop gaan we aan de slag met dit onderwerp en leer jij hoe je je kind daarbij kunt helpen. Er is veel interactie en er zijn verschillende werkvormen zodat het een afwisselende avond wordt. Je gaat naar huis met een aantal eye-openers en concrete handvatten. 

Slim! is een online training die je kind zelfstandig kan volgen. In 12 lessen ( bij één les per week dus drie maanden) leert je kind zelfstandig zijn of haar huiswerk te plannen en te maken.

Voor alle kinderen is het een spannende tijd: de overstap naar de brugklas. Sommige kinderen kunnen daar wel een extra steuntje bij gebruiken. De online training "Slim! Naar de brugklas" helpt hierbij.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.