Zo leert je kind van lezen houden

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 14:39

Lezen is een fantastische activiteit. Los van dat het een heel fijne manier is om te ontspannen en je te vermaken stimuleert het een heleboel onderdelen van de ontwikkeling van je kind. Door te lezen leer je nieuwe woorden en ideeën kennen. Je leert je te verplaatsen in andere mensen. Je leert over plekken en werelden waar je in het echt niet zo snel komt. Het stimuleert je fantasie en je creativiteit. Lezen traint je geheugen en concentratie. Kinderen die veel lezen kunnen beter spellen en schrijven. Lezen vermindert stress en zorgt voor een beter humeur en het opent de deur naar een schat aan informatie. En niet onbelangrijk, goed kunnen lezen is essentieel om je te kunnen redden in de maatschappij. Of je nu een nieuw paspoort wilt aanvragen, een vakantie wilt boeken of een nieuwe energieleverancier zoekt, alles moet online, en dus zal je goed uit de voeten moeten kunnen met schriftelijke informatie.

 

Nu we weer even helder hebben waarom we toch zo graag willen dat kinderen lezers worden.  De grote vraag...hoe zorg je dat je kind lezen leuk gaat vinden en, vooral ook, leuk blijft vinden?

 

Als kinderen beginnen in groep 3 zijn ze bijna allemaal enthousiast.  Ze willen niks liever dan leren lezen. Zo trots als een pauw willen ze aan iedereen laten horen wat ze al kunnen en wat ze geleerd hebben. Maar na een paar maanden haakt een deel van de kinderen af. Ze vinden lezen niet meer leuk. En in de loop van de basisschool en de middelbare school wordt die groep alleen maar groter.

Wat kun jij doen om je te zorgen dat je kind blijft lezen? Hieronder vind  je 15 tips om je kind meer te laten lezen. 

1. lezen hoort erbij

Wees eens eerlijk...wat ben jij zelf eigenlijk voor een lezer? Ziet je kind jou wel eens ontspannen met een boek? Ziet het hoe jij informatie opzoekt op internet? Of hou je zelf niet van lezen en heb je er het geduld niet voor? Het is natuurlijk prima als je zelf geen lezer bent. Zorg alleen wel dat je je kind wel de ruimte geeft om van lezen te gaan houden. Kinderen leren het meest van wat je doet. Dus zeggen dat lezen leuk en goed is, maar zelf met een grote boog om boeken en tijdschriften heenlopen.....is niet zo effectief. 

Laat dus je kind weten dat je uitkijkt naar de vakantie, zodat je eindelijk dat leuke boek kunt lezen. Betrek je kind erbij als je iets wilt opzoeken op internet. Bak samen een lekkere taart en laat zien dat je het recept eerst leest. Zo leert je kind dat lezen erbij hoort, en waar je het allemaal voor gebruikt.

2. zorg dat er wat te lezen is

In steeds meer huishoudens gaan alle boeken de deur uit. We hebben immers een e-reader of tablet en daar staat alles op wat we willen lezen. Zo verdwijnt alleen ook een heleboel geschreven tekst uit beeld. Zorg dat er tekst is in huis. In allerlei varianten zoals boeken, tijdschriften, kranten, posters, kaarten. Zo is lezen een natuurlijk onderdeel van de omgeving van je kind. De boeken die speciaal voor je kind zijn, zet je natuurlijk op een plek waar je kind ze ook makkelijk kan pakken.

3. maak van boeken en lezen een beloning

Vaak denken we aan extra televisie kijken of extra computertijd, als we ons kind willen belonen. Maar een keer extra lang voorlezen kan ook een mooie beloning zijn. Of een kwartiertje langer mogen lezen in bed. Wen je kind van jongs af aan dat boeken en lezen een beloning of traktatie kunnen zijn. Toen ik klein was ging ik elke Kinderboekenweek met mijn moeder naar de boekenwinkel en dan mocht ik een boek uitzoeken. Daar keek ik naar uit. Juist ook omdat mijn moeder er iets bijzonders van maakte, een echte traktatie. En denk eens aan een heerlijke pyama-vakantie-leesdag. Maak er iets gezelligs van!

4. de bieb

Maak van naar de bibliotheek net zoiets vanzelfsprekends als naar de supermarkt gaan. Het hoort er gewoon bij. Iedere 2 of 3 weken gaan jullie boeken halen. Het liefst op een vaste dag. Zodat het een vanzelfsprekend onderdeel is van jullie gezinsleven.

5. lees heel veel voor

Veel kinderen haken af met lezen omdat ze er slechte ervaringen mee hebben. De teksten zijn te moeilijk, ze kennen de woorden niet of ze kunnen zich geen voorstelling maken bij het verhaal. Juist als je kind niet van lezen houdt, is het heel belangrijk om voor te lezen. Dit kun je zeker tot groep 8 blijven doen. Zo leert je kind toch nieuwe woorden en met teksten en boekentaal omgaan.  Wie weet vinden jullie wel een mooi boek dat je kind ook zelf wil proberen.

6. kies het goede boek

Zoals ik hierboven al zei, haken kinderen af als ze negatieve ervaringen op doen met lezen. Saaie of te moeilijke boeken maken dat het lezen tegen gaat staan. Hoe kies je het goede niveau boek? Een eerste leidraad is het AVI-niveau van je kind. Op school kun je navragen op welk niveau je kind leest en daar kun je boeken bij zoeken. Ga hier alleen niet te strikt mee om. Een kind met een enorme passie voor dinosaurussen zal boeken over dinosaurussen willen lezen en bekijken, ook als het niveau van de tekst eigenlijk te hoog is. Laat je kind die boeken dan ook proberen. Is het boek toch te moeilijk, dan kun je altijd nog samen lezen en helpen met de moeilijke woorden. Je kind kan ook uit onzekerheid steeds voor te makkelijke boeken kiezen. Dit kun je gewoon toelaten, je kind is zijn zelfvertrouwen weer aan het opbouwen. Je kunt eventueel dan wel samen een boek lezen wat wel op het goede niveau is.

Is je kind aan een boek begonnen en vindt het het toch niet leuk? Dat kan- leg het boek aan de kant en neem een ander boek. Dat zou je zelf ook doen.

7. tijdschriften en strips

Uitkijken naar de nieuwste " Donald Duck" of de nieuwe "Zo zit dat" is een feest!  Kinderen weten precies op welke dag het nieuwe nummer weer in de brievenbus ligt. Tijdschriften zorgen voor veel leesplezier en zijn een goede manier om je kind regelmatig, In ieder geval één keer per week, te laten lezen.

8. luisterboeken

Luisterboeken zijn een fijne manier om eens op een andere manier met boeken en teksten bezig te zijn. Zet ze eens op tijdens een lange autorit en laat je kinderen ervaren hoe heerlijk het kan zijn om jezelf helemaal te verliezen in een mooi verhaal.

9. film

Ook verfilmingen van boeken kunnen je kind stimuleren om te gaan lezen. Je kunt de film kijken om je kind nieuwsgierig te maken naar het boek. Het kan ook andersom, dan kijk je de film als 'toetje' nadat jullie het boek hebben gelezen.

 

 10. praten over boeken

Praat samen over de boeken die je kind heeft gelezen en die je voorleest. Wat was er spannend aan het verhaal? Zou je kind hetzelfde hebben gedaan als de hoofdpersoon of juist iets heel anders? Zo maak je van lezen iets belangrijks en iets waar je samen plezier aan beleefd.

11. series

Veel boeken maken onderdeel uit van een serie. Stimuleer je kind om die te lezen. Want als het één deel leuk vindt, dan wil het vast ook graag de andere delen lezen. Zo gaat je kind misschien zelfs uitkijken naar de dag waarop het volgende deel van zijn favoriete serie uitkomt!

12. ontspannen

Leer je kind dat lezen een fijne vorm van ontspannen is. Van lezen kom je tot rust en je kunt jezelf ook weer helemaal opladen. Doe dat zelf ook voor, door af en toe lekker uit te rusten met een boek of tijdschrift op de bank.

13. maak een fijn leeshoekje

Laat je kind een fijn plekje maken om te lezen. Op de bank of op de grond kun je met kussens en dekens een heerlijk leeshoekje maken. Glaasje limonade erbij...en genieten maar! En als je kind graag ondersteboven of achterstevoren zit of ligt tijdens het lezen...ook prima!

14. speelgoed

Je kunt je kind ook kennis laten maken met boekenhelden door speelgoed. Als je kind graag speelt met Thomas de Trein dan wil het vast ook wel eens een boekje over hem lezen. Ook voor oudere kinderen is er genoeg op de markt in de vorm van spellen, etuis en andere schrijfspullen, poppen, tassen enzovoorts.

15. lees samen

Als je niet zo goed bent in lezen, kan al die tekst in een boek best intimiderend zijn. En als je veel moeite moet doen voor een boek wat je vervolgens niet eens leuk blijkt te vinden, dan heb je daar misschien wel helemaal geen zin in. Je kunt je kind helpen door het begin van het boek voor te lezen. Als je kind één maal "in" het verhaal zit, kan het zelf verder lezen. Zo kun je eerst samen bespreken wie er allemaal mee doen in het verhaal, waar het zich afspeelt en kan je kind wennen aan het taalgebruik van het boek. Ook kun je afspreken om om de beurt een bladzijde, alinea of zin te lezen. Een andere leuke manier van samen lezen is dat jij voorleest terwijl je zo af en toe expres een fout maakt. Je kind moet dan goed opletten om te kijken of het jou op je fout kan betrappen.

 

Dit waren de 15 tips. Ik ben benieuwd welke tip er bij jouw kind goed werkte. Misschien heb je zelf nog goede leestips, die ik nog niet genoemd heb, om aan andere ouders te geven. Die kun je eventueel kwijt als reactie onderaan deze pagina.

 

 

Training Begrijpend Lezen: Alle teksten de baas!

 

Voor groep 5 t/m 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.