Wat voor ouder ben jij?

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 10:17

Waarom doe je het zoals je het doet? Waarom gaat de zoon van je buurvrouw al maanden zelfstandig naar school en loop jij nog mee? Waarom eten jullie elke avond aan tafel? Waarom hebben jullie er allebei voor gekozen om in deeltijd te werken of juist niet? En waarom kan jij zo boos worden als je kind een grote mond tegen je heeft terwijl je partner daar veel minder zwaar aan tilt? Dat heeft alles te maken met je waarden.

Waarden komen in verschillende soorten en maten. Je hebt ze op landsniveau - een typisch Nederlandse waarde is bijvoorbeeld dat iedereen zijn mening mag uiten- maar ook binnen kleinere groepen. Op je werk kan het bijvoorbeeld een ongeschreven regel zijn dat als je koffie gaat halen je ook aan je buren vraagt of je voor hen wat mee kan nemen. Je hebt ook gezinswaarden en persoonlijke waarden. En vooral deze laatste twee vormen voor een belangrijk deel hoe het er aan toe gaat in jouw gezin. 

 

Als voor jou gezelligheid en plezier het allerbelangrijkst zijn dan zal het er bij jou thuis tijdens de avondmaaltijd heel anders aan toe gaan dan wanneer beleefdheid en goede manieren voor jou het aller belangrijkst zijn. Als voor jou zelfstandigheid heel belangrijk is dan zul je eerder je kind alleen naar de winkel laten gaan dan je partner die misschien veiligheid als een van zijn of haar belangrijkste waarden heeft.

 

En niet alleen jij en je partner hebben waarden. Ook je kind heeft zijn eigen waarden. Hoe ouder je kind wordt hoe meer die kunnen afwijken van die van jou. Je kind leert immers steeds meer verschillende mensen kennen en is onderdeel van steeds meer verschillende groepen zoals school, vereniging, vrienden, vriendje of vriendinnetje, waar het kennismaakt met andere waarden dan jullie thuis hebben. 

 

Het kan helpen om te weten wat je eigen waarden zijn. Zo weet je waarom je van sommige dingen zo'n punt maakt of juist niet. De waarden van je partner en kind kennen kan ook helpend zijn. Je kunt elkaar dan opeens een stuk beter begrijpen. Op internet staan veel, vaak gratis, testen die je kunnen helpen op onderzoek te gaan naar jouw waarden. Zoals deze bijvoorbeeld: https://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/. En kijk dan eens wat je daarvan terugziet in jouw gezin? De regels binnen je gezin, de gewoontes en rituelen die jullie samen ontwikkeld hebben. Zo leer je jezelf en je gezin nog weer beter kennen.

 

 

Wil je meer leren over het omgaan met de emoties van je kind of kan je kind zelf wel een steuntje in de rug gebruiken bij het omgaan met zijn emoties? 

Regelmatig worden er bij En Route leuke en leerzame trainingen en workshops gegeven voor ouders en kinderen. Kijk op deze pagina voor alle informatie. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.