Rust met Rituelen

Gepubliceerd op 21 december 2021 om 18:14

En toen stond opeens de hele wereld op zijn kop. Tussen de thuisschool, thuiswerk, mantelzorg en slalomboodschappen door probeerden we met dagschema's toch nog iets gedaan te krijgen. Ons productief en nuttig te voelen. Vast te houden aan wat we hadden. Structuur moest er zijn. En dat werkte natuurlijk voor geen meter..

Want we hielden vast aan de verkeerde dingen. Presteren, je best doen, produceren, tegen de klippen op. Het "productieniveau" moest gelijk blijven. Het gaf eigenlijk alleen maar meer stress en meer strijd. Met kleine kinderen kun je nog een poging wagen- wie weet laten die zich nog een schema aanpraten...hoewel, een kleuter trekt zich natuurlijk niets van dat dagschema aan. Die stoot zijn  beker chocomel gewoon om, ook als jij net in je schema had staan dat jij rustig in een skype-meeting zou zitten.

Met pubers en prepubers is een schema natuurlijk helemaal vragen om problemen, op voorhand al. Door de ontwikkelingsfase waar zij in zitten hebben ze van nature een allergie voor alles wat opgelegd wordt. Het woord "dagschema" alleen al, lijdt tot gerol met ogen, diepe zuchten en verzet tegen alles wat redelijk lijkt.

Hoe dan?

Wij hebben het dus anders aangevlogen. In plaats van proberen vast te houden aan ons oude "prestatieniveau", hebben wij vast gehouden aan de dingen die we fijn vinden met elkaar.  En daar hebben we wat nieuwe fijne dingen aan toegevoegd. Zo ontstond er vanzelf een ritme. In de ochtend samen een kop thee, elke dag lekker lunchen met warme broodjes of een kop soep, aan het eind van de werkdag een wandeling, bij mooi weer naar de stad wandelen om een ijsje te halen, op woensdagen voor de tv eten en friends bingewatchen, op donderdagen koken de kinderen, in de avond voor het slapen gaan komt mijn oudste altijd even "zitten" om te kletsen over van alles en nog wat, vroeg in de ochtend pakt mijn jongste zijn klets moment,  de knuffel voor het slapen gaan, in het weekend de bordspelletjes of iets bakken of een wandeling wat verder weg. 

Het zijn allemaal manieren om de dag een ritme te geven. Daartussen wordt er gewerkt, geschoold, gevideobeld, geluierd, gegamed en gemantelzorgd. Maar elke keer komen we terug bij elkaar, voor onze gezinsrituelen. En dat geeft zo veel rust. Want de focus ligt op wat ons "ons gezin" maakt. De fijne momenten waar je elke keer weer op terug kunt vallen. 

Je eigen gezinsrituelen en tradities

Ieder gezin heeft ze: rituelen en tradities. Tradities, zijn de echt speciale momenten die elk jaar weer terugkeren. Samen de boom versieren met Kerst, een 'feestboterham' op je verjaardag, oliebollen bakken met oud en nieuw. Hou deze gebeurtenissen ook echt 'speciaal', maak er iets van om naar uit te kijken. De rituelen zijn de dagelijkse gebeurtenissen. Als je kind nog klein is, is er natuurlijk het bedritueel en het badritueel, maar ook het samen eten, samen het nieuws kijken, de wekelijkse spelletjesavond. Alles wat dagelijks of wekelijks terugkeert,  is een ritueel. Iets wat jullie op jullie eigen unieke manier doen. Wat helemaal 'jullie' is.  Het zijn de dingen die je kinderen onthouden. De fijne herinneringen voor later. "Weet je nog, dat we elke zaterdag een ijsje gingen halen?' "Weet je nog dat we op woensdag altijd broodjes knakworst aten bij de lunch?" Het geeft rust, geborgenheid en structuur. 

 

Rituelen ontstaan vaak vanzelf. En ze veranderen met de tijd. Je blijft je kind niet elke avond een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan, op een dag is het de gewoonte dat je samen de dag begint met een grote kop sterke koffie. Sommigen rituelen heb je alleen op vakantie of op een bepaalde plek. Bijvoorbeeld het dagelijkse potje tafeltennis op de camping, ook dat is een ritueel. 

Ook in deze periode kun je nieuwe en tijdelijke rituelen creëren. "Borrelen" met een bakje chips en fris aan het eind van de werk- en schooldag. Elk weekend een avond "thuisbioscoop" met popcorn. Elke dag even face-timen met opa en oma. 

 

Rituelen helpen je

Rituelen kunnen ook helpen om het allemaal net wat soepeler te laten verlopen in huis. Als het in jullie gezin de gewoonte is dat elk kind wat in groep 3 komt elke dag, voor het buitenspelen een stukje met jou hardop leest dan verloopt het soepeler. Als het bij jullie standaard is dat je na het toetje je pyjama gaat aantrekken, wordt dat als het ware één gebeurtenis, die bijna vanzelf in elkaar overloopt. En ook met oudere kinderen is dat zo, als het er altijd bij hoort dat je na het eten even samen de vaat in de keuken zet, dan scheelt dat heel veel discussie. Gewoontes worden ingeslepen want het zijn jullie rituelen. Zo gaat dat bij jullie. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.