Tips voor als je kind nog niet zo goed tegen zijn verlies kan

Gepubliceerd op 28 december 2021 om 11:31

Het is helemaal niet gek als kinderen het lastig vinden om om te gaan met hun verlies. Veel volwassenen vinden het ook nog steeds lastig. Daarnaast is winnen vaak het doel van het spel. Als je dan verliest dan ging het dus niet zoals je wilde en daar kan een gevoel van falen bij komen. Daarnaast is ambitieus zijn in principe natuurlijk een positieve eigenschap, die je kind ook veel goeds kan opleveren.

Evengoed is het natuurlijk wel zo fijn als jullie thuis gezellig een spelletje kunnen spelen. Daarnaast is het voor je kind ook niet prettig om zo de controle over zichzelf te verliezen. 

Hoe kun je je kind helpen?

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Laat weten dat je het jammer vond dat je verloren hebt maar dat je het wel heel gezellig vond om samen te spelen.
  • Kies je spellen slim. Voor jonge kinderen is het goed om spellen te spelen waarbij toeval een grote rol speelt ( dobbelstenen). Soms heeft de één geluk en soms de ander. Jij hebt hier de kans om voor te doen hoe je hier mee omgaat. Ook coöperatieve spellen kunnen goed werken voor kinderen die het lastig vinden. Zo win of verlies je met zijn allen.
  • Je kunt spelen in teams. Ook hier weer kun je zo je kind voordoen hoe je omgaat met winst en verlies omdat je het samen meemaakt.
  • Kies een ander doel dan winnen. Bij voorbeeld:"ik wil drie stenen slaan", "ik wil één pion in het vakje krijgen". Zo haal je de lat omlaag en maak je van het spelen van een spel iets wat je kan leren in plaats van meteen moet kunnen.
  • Spreek van te voren met je kind af hoe jullie reageren bij verlies. Bijvoorbeeld een rondje om het huis rennen. Tien keer flink op de grond stampen, etc. En doe dit iedereen die het spel niet gewonnen heeft. Gedeelde smart is halve smart. Je kind ziet dat hij niet de enige is. 

Omgaan met emoties is iets wat je moet leren. In deze 1 á 1,5 uur durende workshop gaan we aan de slag met dit onderwerp en leer jij hoe je je kind daarbij kunt helpen. Er is veel interactie en er zijn verschillende werkvormen zodat het een afwisselende avond wordt. Je gaat naar huis met een aantal eye-openers en concrete handvatten. 

Meer zelfvertrouwen, beter over jezelf denken en relaxter zijn in nieuwe situaties. Dat is de kern van deze Bikkeltraining. De kinderen leren beter voor zichzelf op te komen en gewoon lekkerder in hun vel te zitten. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen deelnemen aan ‘Bikkels in de dop’; een leuke en effectieve online weerbaarheidstraining.

ONLINE OUDERCURSUS EMOTIES? POEH!

€147,00

LEER OMGAAN MET DE EMOTIES VAN JE KIND

Vindt jij het fijn om in je eigen tempo te kunnen luisteren en opdrachten te doen en om informatie vaker terug te kunnen luisteren? Dan is er voor jou dit online programma waarin je in je eigen tempo én op een moment dat het jóu uitkomt de workshop kunt volgen vanachter de computer, tablet of telefoon.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.