Wat als je eigen moeilijke emoties in de weg zitten

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 17:32

We krijgen best een boel over ons heen op het moment. Storm Eugenie, een gijzeling en nu zelfs een oorlog. En dat terwijl we allemaal nog bij aan het komen zijn van Corona. De beelden die we zien op het nieuws, de berichten die we horen. Dat doet wat met je. Angst, boosheid een gevoel van onrust, vermoeidheid. Allemaal heel normale reacties op wat we nu allemaal zien en horen. 

En die emoties komen bovenop de "gewone" ups en downs van alle dag. De lastige werkgever, de zieke vriendin, de vermoeidheid na werk etc. etc. 

Kinderen , van alle leeftijden, kijken eerst naar je gedrag. Als jij heel bang bent voor spinnen en gaat gillen bij het kleinste exemplaar dan breng je dit over en is de kans heel groot dat jouw kinderen ook hele bang worden voor spinnen. Het maakt een enorm verschil of jij bij onweer huilend op de bank gaat zitten of dat je rustig voor het raam gaat staan en je bewonderend naar het spektakel in de lucht gaat kijken. In het eerste geval zullen je kinderen sneller ook angstig worden en het tweede geval kunnen ze meeliften op jouw rust. 

 

Kinderen zijn voor hun veiligheid afhankelijk van hun ouders, dus als hun ouders in paniek zijn, of gespannen dan maakt dat de situatie voor kinderen automatisch ook heel spannend. 

 

Maar moet je dan al je emoties verstoppen voor je kinderen? En wat nu als dat helemaal niet meer gaat?

 

Nee. Kinderen zijn niet gek natuurlijk. Als jij heel angstig of verdrietig bent en je stopt dit weg en zet tegen je kind je vrolijke gezicht op en doet of er niks aan de hand is, dan voelt je kind dat. En dat kan heel verwarrend zijn. Kinderen hebben minder levenservaring dan wij en als situaties onduidelijk zijn, zullen ze hun eigen verklaringen gaan verzinnen. Beter is het om gewoon eerlijk te zijn. Niet tot in detail- het hangt van de leeftijd van je kind af hoeveel je over de situatie vertelt, maar eerlijk werkt het best. Benoem je emotie en benoem daarna hoe jij van plan bent met je vervelende gevoel om te gaan. Zo leer je je kind dat alle emoties er mogen zijn en geef je een prachtige les in hoe je met moeilijke emoties om kan gaan. 

 

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van zinnen die je zou kunnen zeggen als jezelf angstig of verdrietig bent van alle gebeurtenissen om je heen. 

 

Het waait hard hè. Dat vind ik altijd een beetje spannend. Maar ik weet dat dat niet hoeft want binnen zitten we veilig. Zullen we samen een leuke film gaan kijken met warme chocomel om ons af te leiden?

 

Getsie een spin! Daar word ik altijd zo nerveus van. Ik weet dat ze niks doen en niet gevaarlijk zijn, maar ik ga toch vragen of ....de spin even buiten wil zetten. 

 

Ik ben heel verdrietig dat oma zo ziek is. Het is ook verdrietig. Mij helpt het om dan even een stuk te gaan wandelen, dus dat ga ik doen en dan zal het straks wel weer beter gaan.

 

Ik ben moe en een beetje chagrijnig van de hele dag werken. Dan vind ik het fijn om even rustig te zitten en wat te eten en te drinken. Daarna gaan wij lekker kletsen over jouw dag.

 

Ben je zelf zo van streek dat ook dit niet lukt, trek je dan terug. Zoek een manier die jou helpt om weer rustig te worden. Even wandelen, een spelletje, douchen, praten met je partner of een vriend of vriendin. 

Dan geef je de boodschap achteraf. 

 

Ik was even heel verdrietig en boos maar ik ben even gaan wandelen en heb even met tante Emma gepraat en nu ben ik weer kalm en weet ik dat ik het kan oplossen/het wel goed komt/ wat ik kan doen om me beter te voelen/ etc. 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.