Hoe leert je kind zich in anderen verplaatsen?

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 15:45

Deed jouw kind dat ook? Als dreumes bij het kiekeboe spelen zijn handen voor zijn ogen doen en dan denken dat het vreselijk goed verstopt zat? Superschattig en het toppunt van je niet in een ander kunnen verplaatsen. Je kind dacht immers: "Ik zie jou niet, dus jij ziet mij ook niet". Empathie of je in een ander verplaatsen is dus iets wat je moet leren. De meeste kinderen leren rond een jaar of vier dat andere mensen niet automatisch hetzelfde weten of denken als zij. "Theory of Mind" heet dat. Rond deze leeftijd beginnen kinderen ook steeds beter te liegen. 

Het vermogen om te kunnen inschatten wat andere mensen denken of voelen is heel belangrijk. Als je dat niet kunt worden andere mensen heel onvoorspelbare wezens. Dat kan een boel misverstanden en spanningen veroorzaken. Al je relaties en vriendschappen verlopen dan een stuk stroever.  Maar het is geen zwart-wit vaardigheid, je kunt het of je kunt het niet. De één is er gewoon beter in dan de ander.

 

Welke stappen  doorloopt je kind?

Empathie leert je kind op allerlei verschillende manieren. Jonge kinderen imiteren graag andere mensen en als ze wat ouder worden ontwikkelt zich het rollenspel: spelen dat je mama of papa of een politieagent bent.

Om zich in een ander te kunnen verplaatsen moet je kind ook de verschillende emoties als bang, boos, blij en verdrietig bij zichzelf en anderen kunnen herkennen en benoemen. En de grote stap, die kinderen dus rond een jaar of vier zetten: het kunnen inschatten wat een ander denkt. Kunnen bedenken dat als mama haar jas aantrekt, dat dat vast betekent dat zij naar buiten gaat en denkt dat het buiten koud is.

 

Uiteindelijk gaat je kind ook humor begrijpen. Want humor en moppen zijn vaak juist grappig omdat daarin gespeeld wordt met wat je denkt of verwacht wat er gaat gebeuren. De moeilijkste vormen van humor, ironie en sarcasme leert je kind het laatst, soms pas als het al volwassen is. Sommige mensen zetten die stap nooit.

Stimuleren van de ontwikkeling van empathie.

Zoals gezegd , je in een ander kunnen verplaatsen is een vaardigheid die je kind moet leren. Je kunt je kind daarbij helpen door:

  • Imitatie- , doen alsof- en verstopspelletjes doen.
  • Je kind helpen met het benoemen van zijn emoties en die van jezelf en anderen.
  • Na het voorlezen napraten over het verhaal. Waarom deed de hoofdpersoon wat hij deed? Wat wilde hij bereiken? Wat dacht hij?
  • Regelmatig verwoorden waarom je doet wat je doet.
  • Je grapjes aanpassen aan het niveau van je kind.

 

Omgaan met emoties is iets wat je moet leren. In deze 1 á 1,5 uur durende workshop gaan we aan de slag met dit onderwerp en leer jij hoe je je kind daarbij kunt helpen. Er is veel interactie en er zijn verschillende werkvormen zodat het een afwisselende avond wordt. Je gaat naar huis met een aantal eye-openers en concrete handvatten. 

Beter voor jezelf leren opkomen, meer zelfvertrouwen en relaxter zijn in nieuwe en spannende situaties. Daar draait het om in deze onlinetraining “Bikkeltjes met Lef”, een weerbaarheidstraining voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Meer zelfvertrouwen, beter over jezelf denken en relaxter zijn in nieuwe situaties. Dat is de kern van deze Bikkeltraining. De kinderen leren beter voor zichzelf op te komen en gewoon lekkerder in hun vel te zitten. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen deelnemen aan ‘Bikkels in de dop’; een leuke en effectieve online weerbaarheidstraining.

ONLINE OUDERCURSUS EMOTIES? POEH!

€147,00

LEER OMGAAN MET DE EMOTIES VAN JE KIND

Vindt jij het fijn om in je eigen tempo te kunnen luisteren en opdrachten te doen en om informatie vaker terug te kunnen luisteren? Dan is er voor jou dit online programma waarin je in je eigen tempo én op een moment dat het jóu uitkomt de workshop kunt volgen vanachter de computer, tablet of telefoon.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.