Hoe help je je kind bij een boze bui?

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 16:27

Boos zijn hoort er bij. Het is de manier waarop je lichaam aangeeft dat iemand over je grenzen gaat of dat er dingen dringend anders moeten. Als je kind zo af en toe boos wordt, is dat prima en kun je het gewoon even laten uitrazen en daarna samen praten over een oplossing.

Maar als je kind heel vaak of heel explosief boos wordt of het blijft juist heel lang in zijn boosheid hangen, dan heeft hij of zij je hulp nodig om hiermee om te leren gaan.

We denken vaak dat het de gebeurtenis is die ons boos maakt. Maar dat is niet waar. Hoe we denken over een gebeurtenis bepaalt hoe we ons er over voelen en dus ook of we wel of niet boos worden. Als je nieuwe voetbal door een vriendje op het dak wordt geschoten en je denkt: 'Ik heb ook altijd pech, nu ben ik mijn bal kwijt!' dan voel je je heel anders dan wanneer je denkt: 'Nou ja, hij deed het niet expres. Misschien kunnen we hem samen weer van het dak afhalen.' In het artikel: Faalangst-Stress krijg je niet van een toets, vertel ik je meer over de manier waarop je gedachten je gevoelens beïnvloeden.

De beste manier om niet steeds zo boos te worden is dus zorgen dat je gedachten rustig blijven, maar dat valt nog niet mee als de stoom al uit je oren komt.  Om op een andere manier tegen de situatie aan te kunnen kijken, moet je eerst weer rustig zijn. Daar zijn wel wat trucjes voor:

 

1. maak je lijf rustig

Bij sommige kinderen kan de boosheid heel sterk voelbaar zijn in hun lichaam. Hun hart gaat als een razende tekeer, hun ademhaling is snel, hun vuisten ballen zich. Dan help je je kind door het de lichamelijke spanning op een gezonde manier los te laten. Vaak laten mensen hun kind dan stompen op een kussen of hard stampen op de grond. Het idee is goed, maar toch helpt het vaak niet. Agressie laat de boosheid eigenlijk alleen maar verder oplaaien. Wat wel helpt in zo'n geval is een eind fietsen, lopen rennen of trampoline springen. Het lichaam kan zijn energie kwijt, zonder dat de boosheid verder oplaait.

Een andere manier om je lichaam te ontspannen, is door al je spieren even helemaal aan te spannen, dat vast te houden tot het niet meer gaat, en dan weer los te laten.

 

2. haal rustig adem

Als je boos bent is je ademhaling vaak snel en hoog. Om weer helder te kunnen nadenken, is het voor sommige kinderen al voldoende om even rustig te ademen. Daar zijn verschillende technieken voor. Je kunt je kind bijvoorbeeld stimuleren om net te doen alsof het bellen aan het blazen is. Een andere leuke manier is, je kind op zijn rug laten liggen met een knuffel op zijn buik. Door diep met de buik in en uit te ademen, gaat het de knuffel wiegen. Voor oudere kinderen is misschien rustig door de neus in en uit ademen genoeg.

3. stap uit de situatie

Leer je kind om als het boos wordt even wat anders te gaan doen, uit de situatie te stappen of een pauze te nemen. Even een boek lezen, een blokje om, tv kijken of een spelletje doen. Waak er dan wel voor dat jullie de boze bui niet vergeten. Je kind was boos, en dat betekend dat er nog iets opgelost of uitgesproken moet worden. Maar, dat kan als je kind weer rustig is.

 

Deze tips werken natuurlijk het best als je ze met je kind bespreekt, en misschien ook wel oefent op een moment dat het niet boos is. Zoek samen met je kind uit welke manier van rustig worden de voorkeur heeft zodat jullie er op terug kunnen grijpen als de situatie daar om vraagt.

 

Wil je meer leren over het omgaan met de emoties van je kind of kan je kind zelf een steuntje in de rug gebruiken bij het omgaan met zijn emoties? 

Misschien is de ouderworkshop SOS Kinderen en Emoties iets voor jou? Of is je kind geholpen met een weerbaarheidstraining? Kijk op deze pagina om te voor welke data je je kunt inschrijven. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.