Vriendjes maken

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 16:33

Je kunt er soms jaloers van worden. Op de camping, in de kleutergroep, of gewoon in de straat-zet jonge kinderen bij elkaar en ze gaan vanzelf samen spelen. Meestal tenminste, want er zijn ook situaties waarin het wat lastiger kan zijn voor een kind om "erbij te horen". Als een groepje al gevormd is bijvoorbeeld, en jouw kind komt er later bij. Zoals bijvoorbeeld na een verhuizing of een wisseling van school. Ook verlegen en afwachtende kinderen kunnen soms moeite hebben om hun plekje te veroveren. En dan zijn er nog de sociaal wat onhandigere kinderen. Ze willen wel, en bedoelen het ook goed, maar door druk of onhandig gedrag gaat het samen spelen soms mis.

Geen fijne situatie natuurlijk. Niet mee kunnen spelen is niet goed voor je zelfvertrouwen waardoor het steeds moeilijker kan worden om toch op andere kinderen af te stappen.

Daarnaast zijn samen spelen en het onderhouden van vriendschappen ook gewoon vaardigheden. En vaardigheden ontwikkel je door ze te oefenen. Als een kind om wat voor reden dan ook een poos niet kan oefenen in "samen spelen", mist het de kans om deze vaardigheid verder te ontwikkelen.

Gelukkig zijn er veel tips waar je je kind net dat extra zetje kunt geven om wel de aansluiting met de andere kinderen te vinden. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet:

1. sta rechtop

Een kind wat met afhangende schouders, een beetje achteraf in een hoekje staat loopt al gauw het risico om over het hoofd gezien te worden. Je ziet er dan ook niet echt enthousiast en uitnodigend uit. Leer je kind om in een goede houding te staan. Rechtop, voeten iets uit elkaar, schouders recht en hoofd omhoog. Bijkomend voordeel is, dat als je in zo'n houding staat, je je gelijk ook een stuk zelfverzekerder en fijner voelt.

2. praat met een duidelijke stem

Als kinderen lekker aan het spelen zijn, is het belangrijk dat je jezelf goed kunt laten horen. Kinderen die, door verlegenheid, te zacht zeggen wat ze willen, zullen vaak gewoon niet gehoord worden. Simpelweg omdat niemand gemerkt heeft dat ze wat zeiden. En dat is niet fijn voor je zelfvertrouwen. Heb je net helemaal de moed bij elkaar geraapt om wat te zeggen, reageert er niemand! Het is dus belangrijk dat je kind duidelijk en hard genoeg spreekt.

Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je kind zich gaat overschreeuwen. Want met schreeuwen stoot je mensen van je af en krijg je sneller ruzie.

3. kijk iemand aan tijdens het praten

Om zeker te weten dat iemand je ook hoort en weet dat je het tegen hem hebt,  is het belangrijk iemand aan te kijken,  voordat je tegen hen gaat praten. Je kunt je kind leren dit te doen. Ook als de ander praat, is het goed om regelmatig even oogcontact te maken. Doe je dit niet, dan komt het over alsof je helemaal niet luistert of geïnteresseerd bent. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

4. let op  gezichtsuitdrukkingen

En als je kind dan toch oogcontact  maakt, dan kan het gelijk op de ander zijn gezichtsuitdrukking letten. Vooral drukke en impulsieve kinderen vergeten dit nog wel eens. Leer je kind dat je aan iemands gezicht kunt zien wat iemand voelt. Misschien was het grapje wat je maakte wel reuze lollig bedoeld- aan het gezicht van de ander kun je zien of je grapje ook zo is overgekomen.

Door goed op de gezichten van de mensen om je heen te letten weet je vaak vanzelf wat je moet doen. Zie je dat iemand pijn of verdriet heeft, dan ga je natuurlijk niet verder met voetballen maar dan ga je even troosten. Zie je dat iemand druk in gesprek is, dan wacht je even tot de ander klaar is voor je met jouw verhaal begint.

Als je kind zich hier goed bewust van is, zal dat het samen spelen veel soepeler laten verlopen.

5. nee zeggen

Leer je kind om op een goede en duidelijke manier zijn grenzen aan te geven. Veel kinderen vinden dit moeilijk omdat ze bang zijn niet meer aardig gevonden te worden. Toch kun je je kind goed leren om dit te doen. De beste manier om "nee" te zeggen is met een rustige duidelijke en stem en met een korte uitleg. Zoals bijvoorbeeld: "Nee je mag mijn bal niet lenen, want ik moet nu naar huis". Als je daarna ook nog bereid bent om mee te denken over een alternatieve oplossing zoals  ;"maar morgen kunnen we wel samen spelen met mijn bal. ", hoef je echt niet bang te zijn dat iemand je je weigering kwalijk neemt. Als je kind de neiging heeft om te boos of juist veel te onduidelijk "nee" te zeggen, dan kun je dit thuis samen oefenen.

6. compromissen sluiten

Leer je kind om compromissen te sluiten. Dit geldt zowel voor de kinderen die wat verlegener zijn als voor de kinderen die juist wat dominanter zijn. Om een compromis te kunnen sluiten en te kunnen zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft, is het belangrijk dat je goed luistert naar elkaar en goed op elkaars gezichtsuitdrukkingen let. Jonge kinderen zullen hier nog de hulp van een volwassene bij nodig hebben, maar door dit steeds voor te doen en uit te leggen zullen ze dit zelf ook leren toepassen.

7. wees jezelf

Anderen nadoen om erbij te horen, stoerder doen dan je bent-het kan heel verleidelijk zijn. Maar het werkt averechts. Mensen voelen prima aan of je oprecht en jezelf bent of maar een toneelstukje speelt. En als je niet "echt" voelt weten mensen niet goed wat ze aan je hebben. Mensen zullen zich dus minder op hun gemak bij je voelen. Als je jezelf bent,  ben je gewoon veel leuker gezelschap!

 

Kan je kind wel een extra steuntje in de rug gebruiken op het gebied van zelfvertrouwen, vriendjes maken en houden en het omgaan met nieuwe of spannende situatie?

regelmatig worden er weerbaarheidstrainingen gegeven bij En Route. Kijk op deze pagina om te zien wanneer de leeftijdsgroep van jouw kind aan de beur is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.