Vakantie- en inpakstress? Ken jezelf!

Gepubliceerd op 6 juli 2022 om 14:22

Helemaal geen gek idee natuurlijk. Hoe heerlijk is het om voor je op vakantie gaat eerst een paar dagen vrij te hebben, zodat je echt ontspannen aan je vakantie kan beginnen. Maar zo werkt het natuurlijk niet voor iedereen, vakantiedagen zijn schaars en die wil je optimaal benutten. Tegelijk wil je ook ontspannen op vakantie. Wat helpt?

Wat is voor jullie belangrijk?

 

Heel flauw, er is geen one-size-fits-all oplossing. Ieder gezin en iedere situatie is anders. Iedereen vindt ook iets anders belangrijk. Ikzelf heb jaren geleden bedacht dat zolang ik mijn telefoon, portemonnee en medicijnen maar bij me heb...het altijd wel goed komt op vakantie. Dat scheelt alvast veel inpakstress. Maar ik heb dan ook geen peuter meer in huis die alleen kan slapen met dat ene knuffeltje. 

Veel hangt ook af van de gewone dynamiek bij jullie thuis. Is zelfstandigheid een grote waarde bij jullie? Goede kans dat je kinderen al jaren zelf hun tas kunnen inpakken en ze zelf -samen met de jouwe -in de kofferbak zetten. Maar ja, makkelijk praten, niet alle kinderen kunnen dat-bij niet elk kind verloopt de ontwikkeling hetzelfde. En dan kan inpakken- het huis wat overhoop ligt, het veranderen van omgeving, het doorbreken van de gewone routine- veel spanning opleveren. In de eerste plaats voor je kind- maar daardoor ook voor jou.

 

Ook is wat je gewend bent en hoe hoog je de lat legt voor jezelf heel verschillend per gezin. Eet bij jou thuis iedereen wat de pot schaft? Dan hoef je niet zo veel eten mee te nemen. Je ziet op je bestemming wel wat er in de supermarkt ligt. Ligt dat anders, dan is er misschien meer voorbereiding nodig. 

 

Wat er dus moet gebeuren en hoe dat het handigst kan, is voor iedereen anders. 

 

Wat is de grootste beer op de weg?

 

Waarschijnlijk ga je niet voor het eerst op vakantie. Heel veel dingen weet je wel. En...je hebt waarschijnlijk ook al lang ervaren dat het eigenlijk altijd goed komt. Je komt aan op je bestemming, misschien ben je wat vergeten, misschien zit er ergens iets tegen of duurt iets langer dan gehoopt, maar dat los je dan heus wel op en dan heb je gewoon een leuke vakantie.

 

En toch loop je met de stress in je lijf...

Belangrijk is dan om eerst eens na te gaan bij jezelf wat de spanning veroorzaakt. Dat hoeft helemaal niet het inpakken te zijn. Bij mij is dat dit jaar de transfer, van het vliegveld naar onze accommodatie. De informatie die ik online vind is voor mij niet duidelijk genoeg. Ik heb er al honderd keer over nagedacht, ik kan er waarschijnlijk nog honderd keer over nadenken. Maar dat is wat mij deze vakantie onrust bezorgd. Dat is waar het gestreste gevoel vandaan komt. En het vervelende met stress is- het maakt dat alles minder soepel loopt. Je wordt er kattiger van, je denkt minder goed na en daardoor worden ook andere dingen- die eigenlijk soepel zouden kunnen verlopen- moeilijker. 

Het is dus zaak om daar de angel uit te trekken. Dan wordt de rest ook een stuk makkelijker. In mijn geval was de oplossing dat ik  richting mijn kinderen uitsprak dat ik niet precies weet hoe het straks gaat op het vliegveld met de bus. Er niet in mijn eentje mee bleef zitten en de verantwoordelijkheid voor de situatie niet volledig naar mij toe trek. We zien het daar nu straks samen wel. De verwachtingen zijn nu helder. En dat geeft mij rust.

 

Wat is voor jou de grootste beer op de weg? En kun je daar een creatieve oplossing voor bedenken? Is het de strijk? Besluiten dat je niet strijkt van te voren is ook een oplossing. Is het een kind dat moeite heeft met de spanning rond vakantie? Misschien is er wel iemand die die dag wil helpen en wat leuks kan gaan doen met je kind, zodat jij je handen vrij hebt. Is het de angst dat je iets vergeet? Misschien is een lijstje de oplossing, maar misschien ligt die ook wel op het vlak van beter relativeren. Hoe erg is het nu helemaal als je iets vergeet?

 

Deel de verantwoordelijkheid

Ben jij de enige die met stress rondloopt en heeft de rest van je gezin nergens last van? Dan trek je misschien te veel verantwoordelijkheid naar je toe. Er gebeurt niks vreselijks als jij iets vergeet. Op vakantie ga je samen, plezier maken doe je samen, omgaan met een vergeten regenjas of vliegenmepper....doe je ook samen.

 

 

Wil je meer leren over Timemanagement en meer rust ervaren in je gezinsleven? 

Misschien is de workshop Timemanagement voor Ouders iets voor Jou? Liever zelf thuis aan de slag? Bekijk dan het online programma hieronder.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.