"Mijn dochter praat zo lelijk over haar broer."

Gepubliceerd op 27 september 2022 om 09:29

Hoe graag je het ook zo willen, broers en zussen die samen spelen, voor elkaar opkomen en geen ruzie maken is niet vanzelfsprekend. Daar staat ook de andere kant tegenover. Broers en zussen die elkaar kwetsen en fysiek pijn doen is ook niet iets wat "er gewoon bij hoort". Thuis is de plek waar je leert om voor jezelf op te komen, je grenzen aan te geven, ruzie te maken en het weer goed te maken. En dat leren gaat met horten en stoten. Je eigen aandeel zien in een ruzie is ook iets wat je moet leren. 

En wat ik hier echt nog wil benoemen. Hoe reageer je zelf op een collega of vriend die je "maar één keer per week, maand of desnoods jaar"aan je haar trekt of slaat? Juist, daar blijf je voortaan voor altijd ver uit de buurt. Maar met je broer of zus heb je die optie niet. Lelijk praten is het enige wat ze kan doen. 

 

Je dochter verbieden lelijk over haar broer te praten maakt de wrok alleen maar groter. Wat je hier het beste kunt doen is haar ruimte bieden haar emoties te uiten. Dit mag ze bij jou doen. Als ze gek wordt van haar broer mag ze bij jou komen en vertellen hoe stom, irritant en vervelend hij doet. 

Je hoeft het niet met haar eens te zijn, maar je kunt haar wel die ruimte bieden. Nadat ze geventileerd heeft ga je samen op zoek naar een oplossing. Misschien is het handig om je broer even met rust te laten als hij moe en overprikkeld uit school komt. Misschien kunnen jullie samen een oplossing bedenken over hoe het speelgoed beter gedeeld kan worden. Zo leert je dochter ook dat ze niet machteloos is maar ook deel kan zijn van de oplossing. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.