Redactiesommen - een vaak vergeten stap

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 11:07

"Juf, ik snap deze niet. Het goede antwoord staat er niet bij.." Ze kent me al even - dus eigenlijk weet ze al wat ik ga vragen. "Wat is de vraag?", antwoord ik dan ook. "Ehm...ja, hoeveel vierkante me....oohw, wacht even, ik weet het al! Ik was vergeten om te rekenen."

En zo gaat het ontzettend vaak.

Je bent geneigd deze stap over te slaan. Want het lijkt zo logisch. Het staat er toch? De vraag staat in de tekst en die is net door je leerling gelezen. Toch is het de moeite waard om hier wel extra aandacht aan te besteden. 

Door bewust deze stap te zetten, en je leerling te laten verwoorden wat de vraag is die beantwoord moet worden, komt het volgende naar voren:

 

  1. wat voor soort antwoord moet je geven. Soms is een antwoord een woord of een naam, soms een getal, een kleur, een vorm enz. Hier kom je op dit moment bewust achter;
  2. in welke éénheid moet je het antwoord geven. Het maakt nogal verschil of je een antwoord in centen of euro's, kilometers of centimeters, kubieke meters of liters moet geven. Ook hier sta je op dit moment bij stil;
  3. waar je aan het eind van het maken van je som op moet controleren. Alleen als je bewust bent van waar je antwoord op moet geven kan je bij de laatste stap controleren of je dat goed hebt gedaan. 

 

Bij deze stap is het belangrijk dat je leerlingen alleen de vraag verwoorden en dus niet opnieuw het hele verhaaltje gaan oplezen. Ze verwoorden waar ze antwoord op moeten geven en indien van toepassing in welke éénheid dat moet. 

 

Serieus aan de slag met redactiesommen?

In de webshop vind je het werkboek "Redactiesommen Stap voor Stap". Dit is een gestructureerde methode om redactiesommen zo aan te leren dat kinderen ze zelfstandig kunnen maken. 

"Als remedial teacher heb ik sinds het stap voor stap boek een gestructureerde manier om met kinderen te werken aan het omgaan met verhaaltjes sommen. Zowel de kinderen als ik genieten van de combinatie van uitleg, spelvorm en het herhaald inoefenen. Alle leerlingen  maken trouw hun 'huiswerk'en merken per direct verbetering in het omgaan met verhaaltjes sommen."

Tineke Verdoes- Kindertalenten

 

Ook vind je in de webshop verschillende werkbladen om mee te oefenen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.